Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Exposició sobre els 50 anys de la rumba catalana

26 de gener de 2009
50 anys de rumba catalana”. L'exposició proposa un viatge que comença als anys quaranta i cinquanta en les mil i una nits d'una Barcelona que veia néixer un nou estil musical, la rumba catalana. Es tracta d'un viatge que dura fins a l'actualitat i que ens mostra un gènere sempre jove, vital i atrevit, creat per l'ànima festiva dels gitanos catalans i amb un caràcter propi ben marcat, fruit de la fusió del rock-and-roll d'Elvis Presley i el son de les velles bandes cubanes, portadores de ritmes afroamericans.

Aquesta música de mestissatge, de fusió, de festa, alegre i divertida, en els últims cinquanta anys ha donat forma a un univers musical amb fortes arrels culturals, per on han transitat centenars d'artistes, grups i intèrprets que encara brillen amb intensitat. Parlem d'una part del patrimoni cultural de Catalunya, de la rumba catalana, mestra de la tolerància i de la convivència.

Espai sentimental de diverses generacions, punt de trobada entre paios i gitanos, mirall de la nostra societat: aquesta exposició vol ser una porta que ajudi a descobrir algunes de les mil i una rumbes que encara giren al ritme del “ventilador”.

Els àmbits de l'exposició

Els espais de l'exposició Les mil i una rumbes estaran diferenciats temàticament en els següents apartats o àmbits:

Els noms de la rumba: Peret/ Pescaílla/Amaya/Rumba Tres/Gato Pérez/ Manolos/Sabor de Gràcia/Ojos de Brujo/Estopa/Troba Kung-Fu.

Abecedari de la Rumba: Palmes, Guitarra, Ritme, Ventilador, Smoking, Caló, Lletres, Ball, Fussió, Barris

La música: Selecció dels 30 millors temes. (Gitano Anton/La Lágrima/ Caramelo/Perdido amor/ Vete, vete/Mia/Gitanitos y Morenos/Tau-tau/Amics per sempre/Gitanas de Merkaíllo/Bailaores/Clavellet Morenet…)

Producció i horaris de visita

Produïda per l'Oficina de Patrimoni Cultural de Diputació de Barcelona i el Museu de Mataró amb la col·laboració del Servei de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca, l'exposició es podrà visitar fins el dia 1 de març de 2009. La programació d'aquesta exposició pel seu caràcter essencialment festiu està inclosa dins els actes de les festes del Cicle de Carnaval a Vilafranca que tindran lloc a la vila del 19 de febrer al 3 de març. Per aquest motiu el divendres 20 de febrer Sa Majestat el Rei Carnestoltes VI i I de Vilafranca i la seva Cort faran una visita oficial a l'exposició.

Els horaris de visita a la Sala dels Trinitaris són de dimecres a divendres de 17 a 20h i dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14h i de 18 a 20h.

Serveis educatius i visites comentades:

El Servei de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca posa a l'abast de tothom un servei gratuït de visites comentades. Aquestes tindran lloc els dissabtes 14, 21 i 28 de febrer a les 7 de la tarda.

Per a visites escolars cal trucar al telèfon 93 890 04 59 de dilluns a divendres de 9 a 14h.

pujar inici