Ja es pot consultar i descarregar l’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya
03 de juny de 2024L’Escola d’Enoturisme de Catalunya ha posat a disposició del públic l’estudi complet de l’oferta d’enoturisme de Catalunya el 2024, Wine Travel Observer (WTO). L’escola és una iniciativa de l’Ajuntament de Vilafranca i el sector empresarial enoturístic d’àmbit català. Actualment està acreditada com a centre de formació professional integrada del sector enoturisme per l'agència FPCAT, i aglutina tota l'oferta de formació professional del sector.
L’informe de l’oferta enoturística catalana es pot descarregar gratuïtament en format PDF des de la pàgina web de WTO. Els lectors hauran d’omplir una pàgina per a subscriptors, amb dades com nom i cognoms, sector professional, i empresa (en cas que siguin treballadors actius). Les dades serviran per seguir estudiant els perfils interessats en rebre actualitzacions de nous estudis de WTO.
L’Informe WTO neix de la necessitat detectada per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya de convertir-se en un observatori permanent del sector. És un estudi centrat en l’oferta d’enoturisme. La primera fase s’ha centrat en el paper dels cellers catalans. WTO ha analitzat prop de 1.000 projectes d’elaboració de vins, dels quals 451 (49%) són visitables. L’estudi ha recopilat més de 50 dades de cada celler visitable, i prop de 110 nous indicadors de 103 cellers visitables representatius per territoris i tipus d’establiments. A més s’han detectat prop de 1.683 experiències d’enoturisme, de les quals s’han estudiat a fons més del 50%.
L’estudi es va presentat a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, amb seu a Vilafranca del Penedès, el 10 de gener de 2024. Al llarg de prop de sis mesos, WTO s’ha presentat a totes les Rutes del Vi interessades, amb informes segmentats. L’estudi també ha entrat a les portes de les administracions territorials més importants en la promoció turística, com les diputacions de Barcelona, Lleida, i Girona, o davant de la United Nations World Tourism Organization.
També està previst que pròximament ho faci davant de l’Agència Catalana de Turisme. Ara l’estudi es comparteix al públic en general.
Millor treball de recerca de la FPCat 2024
Durant els primers sis mesos WTO ha estat reconegut com el Millor Treball de Recerca dels prestigiosos guardons FPCat 2024, que atorga la Generalitat de Catalunya. En presència del president de la Generalitat i els consellers d’Educació i Empresa l’Escola d’Enoturisme va rebre el reconeixement durant l’acte del 25à aniversari de la Formació Professional a Catalunya, celebrat al Teatre Nacional de Catalunya.
Segona fase
WTO s’ha dut a terme gràcies a la convocatòria del programa Projecta’t, del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya. L’investigador principal, el periodista especialitzat en enoturisme i professor de l’Escola d’Enoturisme, David Jobé, conduirà la segona fase del projecte, que es presentarà a principis de 2025. En aquesta segona fase s’ampliarà l’estudi dels cellers a restaurants, allotjaments i serveis turístics, amb una nova metodologia, que ha comptat amb l’aval de la majoria de les Rutes del Vi, les administracions implicades i organitzacions arrelades al territori com FIHRT (Federació Intercomarcal d’Hostaleria i Turisme) de Barcelona i les Terres de l’Ebre, o ACAVe (Associació Corporativa d’Agències de Viatge Especialitzades), entre d’altres.